Mos Neculai

 

 

 

Mos neculai felicitariIn fiecare an in n noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obișnuiesc să își lase ghetele în fața ușii așteptând în speranța că vor primi cadouri constând, în general, în dulciuri. În unele zone, copii îi lasă moșului apă și sau morcovi pentru calul său. În multe regiuni ale României copiii găsesc în dimineața zilei de 6 decembrie, pe lângă dulciuri și fructe, o nuielușă

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de maritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcopul care lăsa săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).
 

 

Mos Neculai in lume

Franța

St Nicolas vine în primul rând în Alsacia, Lorena si Nord-Pas-de-Calais (franceză Flandra). St Nicolas este patronul Lorena. Un măgar pic poartă coșuri pline cu daruri pentru copii, biscuiti (US: "cookies") și dulciuri. Întreaga familie se pregateste pentru sosirea sfântului, la 6 decembrie, cu bunicii spune povesti de sfânt. Cel mai popular este de trei copii care au rătăcit și s-au pierdut. Frig și foame, un măcelar răi îi ademenea în magazinul lui, unde a atacat și sărate-le departe într-o cadă mare. Prin intervenția Sf. Nicolae băieți au fost restabilite la familiile lor. Aceasta poveste a dus la Nicolas fiind recunoscut ca protector al copiilor. În Franța statui și picturi portretiza de multe ori acest eveniment, arătând sfânt cu copiii într-un butoi. Macelarul răul a devenit Père Fouettard, care a urmat Sf. Nicolae din rușine atunci. Această poveste este, de asemenea, un cântec de copii populare franceze. Între timp, brutării și bucătării de origine sunt un stup de activitate în calitate de biscuiți condimentate turtă dulce (SUA: "cookies") și mannala (o brioșă forma sfant bun) sunt coapte. La școală copiii învață St cântece și poezii și Nicolas desena si picta imagini St Nicolas și meserii. Saint Nicolas vizitează grădinițe, oferindu-bomboane de ciocolată pentru copii și, uneori, chiar un mic cadou. Deși Père Fouettard desfășoară switch-uri pentru a amenința pe copii, ceea ce sunt ei cu adevărat teama este ca el poate recomanda Saint Nicolas de a le trec pe săi oferindu-cadou runde.
Malta

În Malta, Sf. Nicolae ( MT : San Nikola, mai puțin frecvent San Niklaw) este patronul spiritual al orașului Siggiewi în cazul în care sărbătoarea sa este sărbătorită în ultima duminică din luna iunie. Biserica parohială, dedicată sfântului, a fost construită între 1676 și 1693. Acesta a fost proiectat de arhitectul maltez, Lorenzo Gafa, cu portic și nave a fost adăugată de Nicola Zammit în a doua jumătate a secolului 19. Ruinele de o fosta biserica parohială sunt încă vizibile și au suferit recent de restaurare.
Irlanda

Sfântul care a inspirat legenda lui Moș Crăciun (Naom Nioclás) se crede că au fost îngropate în Newtown Jerpoint în Kilkenny aproximativ 800 de ani în urmă. Inițial îngropat în Myra, în Turcia zilelor moderne, corpul său a fost mutat de acolo în Italia în 1169, dar a declarat că au fost luate ulterior în Irlanda de Nicholas de Frainet, o rudă îndepărtată. Biserica Sfântul Nicolae a fost construita de familia lui acolo și dedicat memoriei lui sfânt. Un mormânt lespede pe motiv de această biserică pretinde să dețină rămășițele sale. Există o Liturghie anual în raport cu memoria Sfantului Nicolae, dar altfel celebrarea este cheia destul de scăzut.
Italia

Sf. Nicolae (San Nicola), este patron al orașului Bari , unde se crede că este îngropat. Celebrarea ei profund simțit este numit Festa di San Nicola, a avut loc la 7-9 mai. În special, pe 8 mai, moaștele sfântului se desfășoară pe o barca pe mare, în partea din față a orașului, cu multe barci urma (Festa o iapă). La 6 decembrie este un ritual numit RITO delle nubili. Aceeași tradiție este în prezent observată în Sassari , în cazul în care în cursul zilei de Sfântul Nicolae, patronul spiritual al orașului, se fac daruri pentru mirese tinere, care au nevoie de ajutor înainte de a se căsători.

În provinciile Trieste , Belluno și Trentino St Nicolae (San Nicolò) este sărbătorită cu daruri oferite copiilor în dimineața zilei de 6 decembrie și cu un târg numit Fiera di San Nicolò [24] în primele săptămâni ale lunii decembrie. În funcție de fondul cultural, în unele familii aceasta sarbatoare este mai important decât de Crăciun. Trieste este un oraș de pe mare, fiind unul dintre principalele porturi ale Imperiului Austro-Ungar și este influențată în principal de italieni , sloveni și germană culturi, dar, de asemenea, greacă și sârbă .
Spania

Sf. Nicolae ("San Nicolás") este patronul Valladolid , una dintre cele două universități medievale din Spania.
Portugalia

Într-un singur oraș ( Guimarães ) în Portugalia, Sf. Nicolae (São Nicolau) a fost sărbătorită încă din Evul Mediu , ca sfântul patron al elevilor de liceu, în Nicolinas așa-numitul, un grup de festivitati care au loc în perioada 29 noiembrie 07 decembrie a fiecărui an. În restul Portugaliei acest lucru nu este sărbătorit.


 

>June 2024
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Theme Designed by Grozavu.ro