Traditii si obiceiuri

 

Vacante de Craciun
Vacanta sinaia

Sinaia este un oraș în România, situat la poalele munților Bucegi, cunoscut mai ales datorită importanței sale turistice. Aici se află și Castelul Peleș, fosta reședință de vară a regelui Carol I.

Sinaia se află în județul Prahova, la circa 60 km nord-vest de Ploiești și la 50 km sud de Brașov. Amplasat într-o zonă muntoasă pe valea râului Prahova, altitudinea orașului variază între 767 m și 1.055 m. Sinaia are statut de stațiune turistică și balneo-climaterică.

 

 

 

  Statiunea este situata la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa la o altitudine de 800-900 m, pe valea superioara a Prahovei, la 122 km de Bucuresti si 49 km de Brasov. In partea de est a statiunii se afla Muntii Garbova iar in vest masivul Muntilor Bucegi cu varfuri de peste 2000 m care ocolesc localitatea pe ambele parti ale acesteia pe o lungime de peste 9 km. Multitudinea rezervatiilor naturale cat si peisajele deosebite fac din Sinaia o statiune foarte cautata mai ales de turistii straini. La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa ce Regele Carol I si-a stabilit aici resedinta de vara la Castelul Peles, Sinaia a devenit o statiune de lux. Astfel castelul devine principala atractie a zonei, in prezent fiind un muzeu ce cuprinde colectii de pictura, sculptura, armuri si piese de mobilier cu valori inestimabile. Alte atractii ale statiunii sunt : Castelul Pelisor(o copie de dimensiuni reduse a Castelului Peles aflat in imediata apropiere a acestuia, Manastirea Sinaia, cazinoul, cat si multe alte cladiri care dau statiunii o imagine de asezare unica.
     Pe timp de iarna, cand zapada se mentine  turistii au posibilitati de recreere pe paltiile de schi, care au diverse grade de dificultate si sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu. Vara exista posibilitati de pescuit, inot, tenis, drumetii si alpinism, zona fiind recunoscuta prin multitudinea locurilor care incanta privirea. Doritorii de distractie sunt asteptati in discotecile din statiune, in restaurantele cu specific traditional cat si la cazinou unde sunt prezentate programe de cabaret. In statiune se mai pot gasi si cinematografe, muzee si expozitii.
     Sinaia poate fi punctul de plecare pentru numeroase excursii spre Brasov un important medieval al Transilvaniei Castelul Bran sau Valea Prahovei, cat si drumetii spre Piatra Arsa - Pestera - Padina, varfurile Omu si Babele (importante monumente naturale sculptate in stanca de vanturi si ploi).

Hotelul Sinaia este situat in centrul renumitei statiuni de pe Valea Prahovei Sinaia si are 242 camere decorate cu gust ( single, duble, triple si apartamente spatioase). Toate camerele au: baie proprie, Tv prin cablu, frigider, uscator de par si telefon. Complexul dispune si de: restaurant, un bar de zi si 8 sali de conferinta amenajate pentru diferite activitati specifice. La Hotel Sinaia veti beneficia si de: pub, discoteca unde va puteti petrece serile intr-o ambianta placuta si la intensitati maxime.

Craciunul in romania

Crăciunul românesc este o adevărată sărbătoare a sufletului romanesc

La români , sărbătoarea Naşterii Domnului îi aduce pe cei dragi împreună, lângă brad. Oamenii primesc colindători şi se bucură de cadourile primite de la Moş Crăciun. Gospodăriile românilor miros a sarmale, a cozonac cu scorţişoară şi a vin fiert

        La sate sunt păstrate mult mai bine datinile acestei perioade a anului. Începând cu 20 decembrie, de Ignat, când se taie porcul, în casele româneşti se simte apropierea Crăciunului. Începe să miroasă a afumătură, a sarmale şi a cozonaci, bucate ce se vor servi la masa de Crăciun.
        Una dintre cele mai răspândite datini la români este colindatul, un ritual păstrat din moşi-strămoşi, compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Încă de Ignat, tobele răsună tare şi  copiii repetă colindele.
        Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, costumate tradiţional trec pe la casele gospodarilor şi le urează acestora sănătate, fericire şi prosperitate, în anul ce va urma.
        Pe lângă colindele religioase există vechi colinde laice cum sunt: Capra, Ursul, Cocostârcul sau  Căiuţii. Acestea sunt jocuri cu măşti şi costumaţii tradiţionale, lucrate de meşteri locali. Rolul acestor colinde este de a ironiza personajele negative ale lumii satului.
        Colindătorii sunt aşteptaţi în casele lucind de curăţenie şi frumos împodobite şi sunt răsplătiţi de  gospodari cu covrigi, fructe, nuci, colăcei sau chiar bani. Adulţii sunt invitaţi la o ţuică fiartă, vin şi cozonac.
        În dimineaţa de 25 decembrie, românii participă la Sfânta Liturghie şi apoi la masa de Crăciun. Treptat încep să-şi facă apariţia şi colindătorii cu “Steaua”, care vestesc naşterea Lui Isus şi povestesc despre închinarea Magilor. Poate nu ştiţi, dar obiceiul cadourilor de Crăciun provine de la închinarea Magilor, care au oferit daruri Pruncului Sfânt.
        În satele româneşti, copiii primesc cadourile în Ajun, sub bradul împodobit şi li se spune că Moşul a venit când erau la colindat sau… când dormeau.
        În calendarul ortodox, cele trei zile de Crăciun se încheie cu sărbătoarea Sfântului Ştefan.

 
>January 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

 

Theme Designed by Grozavu.ro